سال اول زندگی

23 اکتبر, 2018 - drsayyari

بدون دیدگاه

معیار های کفایت شیر مادر چیست ؟

وزن گیری

ادرار(خیس کردن کهنه)

حال عمومی خوب

دفعات و مدت شیر خوردن

رضایت شیر خوار(خواب،گریه، مدت مکیدن)

میزان جریان شیر در هنگام دوشیدن پستان

اندازه پستان

توصیه های عملی در مورد غذای تکمیلی

بهترین زمان برای شروع غذای کمکی پایان ۶ ماهگی (۱۸۰ روزگی) است.

در این زمان پنج نکته باید مورد توجه قرار گیرد

  • ابتدا شیر و سپس غذای کمکی تغذیه با شیر مادر همچنان مکرر برحسب میل و تقاضای شیرخوار، ادامه داشته و حتی دفعات تغذیه با شیر مادر افزایش می یابد.
  • غذای کودک از مقدار کم شروع شود (از یک قاشق مرباخوری شروع به تدریج بر مقدار آن اضافه شود، زرده تخم مرغ به اندازه یک نخود شروع می شود) و به تدریج بیشتر میشود.
  • غلظت غذای کودک به مرور زمان بیشتر شود.
  • بین اضافه کردن مواد غذایی مختلف ۵ تا ۷ روز فاصله بدهید تا اگر شیرخوار به یک ماده غذایی ناساگاری نشان داد شناسایی شود.
  • محیط غذا خوردن باید آرام باشد.
  • دستهای خود و کودک را (اگر خودش غذا می خورد) با آب و صابون بشوئید.
  • دسر باید بعد از غذای اصلی و بلافاصله بعد از غذا داده شود.
  • برای غذا خوردن جایزه تعیین نکنید.
  • در مورد سیر شدن بگذارید خودش تصمیم بگیرد.
  • تغذیه ی شیر خوران و کودکان باید با حوصله، محبت، تشویق و نوازش همراه باشد.
  • کودکان در سنین پایین نیاز به کمک در غذا خوردن دارند ولی اغلب دوست دارند خودشان غذا بخورند که البته توام با ریخت و پاش است.
  • غذای کودک باید در کاسه و ظرف جداگانه باشد.
  • در زمان غذا خوردن کودک،کنارش بنشینید و او را تماشا کرده و او را ترغیب کنید.
  • از موادی استفاده شود که بعدها در سفره خانواده وجود دارد.
  • تنوع در غذای کمکی رعایت شود.
  • غذای کمکی در صورت امکان روزانه تهیه شود.
  • غذای کمکی اضافی با پوشش مناسب و در ظرف تمیز در جای خنک نگهداری شود.
  • نگهداری غذای کمکی اضافی در یخچال حداکثر تا ۲۴ ساعت اشکال ندارد.
  • برای نگهداری غذای کمکی به مدت طولانی، آن را در ظرف کوچک، تمیز و به اندازه یک وعده ریخته و در یخچال نگهداری کنید. اگر غذا در ظرف بزرگتری نگهداری میشود، فقط به اندازه یک وعده از آن برداشته،گرم نموده و به شیرخوار میدهند.
  • اگر کودک غذایش را موقعی که همه خوردند و فرصت هم داشت، نخورد باید سفره جمع شود. ظرف های او هم جمع شود. وعده ی دیگر خواهد خورد و نظم را هم خواهد آموخت.
  • اگر اصلا گوشت نمی خورد از حبوبات، لبنیات و تخم مرغ استفاده نمایید+ مغز گردو+آهن اضافی
  • محل تهیه و پخت را تمیز نگهدارید.
  • غذا را از دسترس حشرات و جوندگان دور نگهدارید.
  • از آب سالم استفاده کنید.
  • از لبنیات پاستوریزه استفاده کنید.
  • غذای خام و پخته را جدا از همدیگر نگهدارید.
  • غذایی به کودک بدهید که کودک آن را دوست دارد.

ویژگی های غذا های تکمیلی

  • قیمت آن ارزان و متناسب با درآمد خانواده باشد.
  • غذا باید خوب پخته شود.
  • بلافاصله بعد از پخت به مصرف برسد و بیشتر از ۲ ساعت بیرون از یخچال نماند.
  • و اگر بماند باید مجددا جوشانده شود. در یخچال بیشتر از ۲۴ ساعت نگه داشته نشود.
  • غذای خام و پخته را باید جدا از هم نگهداری کرد.
  • غذای مانده را باید مجدداً گرم کرد.
  • بطور محلی در دسترس و قابل تهیه باشد.
  • غنی از انرژی، پروتئین و ریز مغذی(آهن، کلسیم، روی، ویتامین آ، ث و غلات)باشد.
  • تمیز و سالم باشد.
  • فاقد عامل بیماری زا از قبیل میکروب، انگل ،مواد شیمایی، سموم و آلرژی باشند.
  • فاقد استخوان و مواد سفت (خطر خفگی) باشد.
  • خیلی داغ نباشد.
  • درسال اول فاقد نمک و ادویه باشد.
  • تهیه آن برای خانواده آسان باشد.
  • در سال اول غذا را به استثنای فرنی نباید شیرین کرد.
  • چه مواد غذایی تا یک سالگی نباید به شیرخوار داد
  • گیلاس
  • آلبالو
  • توت فرنگی
  • خربزه
  • اسفناج
  • کلم
  • سفیده تخم مرغ
  • عسل
  • شیر گاو
  • چغندر
  • گوجه فرهنگی
  • کیوی، خطر حساسیت دارد
  • قهوه
  • چای باعث تحریک معده میشود
  • شکلات
  • میگو
  • ادویه جات
  • ترشی ها
  • نوشابه تجاری
  • حبوبات(لپه، نخود)

موادی که ممکن است باعث خفگی شوند و نباید زیر یکسال داد:

کشمش

دانه انگور

ذرت آجیل

تکه های گوشت

تکه های هویج

drsayyari

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *